Ze staan overal in de gemeente: de ondergrondse containers. Wist u dat daar op verschillende manieren mensen bij betrokken zijn die niet zo makkelijk aan een baan komen? En dat de gemeente bij de containers rekening houdt met duurzaamheid?
Samen met Albrandswaard en Barendrecht deed Ridderkerk in 2018 een aanbestedingstraject voor ondergrondse containers voor de inzameling van PMD (plastic, metaal en drinkpakken)/restafval, oud papier/karton en glas. Daarbij hield de gemeente rekening met de zogenoemde ‘Social Return’ (afgekort SR). Sascha Jelier, accountmanager Social Return: “SR klinkt ingewikkeld, maar het staat voor een aanpak die zorgt voor meer werkgelegenheid voor mensen die het wat lastiger hebben om een baan te vinden.”
“Winnaar Waste Vision heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen, dus op sociale, duurzame manier, hoog in het vaandel”, vertelt Reinier Brouwer. Hij is operationeel manager bij BAR Afvalbeheer. “Wij maakten als BAR Afvalbeheer samen met Waste Vision een meerjarenplan voor het vervangen en het onderhoud van in totaal 408 containers in Ridderkerk.”
Sociaal
Sascha: “Waste Vision koopt het staal voor de containers in bij CS Staal, een sociale onderneming. Dat bedrijf biedt veel werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Naast het sociale deel van het bedrijf is ook milieu (herbruikbaarheid en duurzaamheid) voor beide bedrijven belangrijk. Verder past Waste Vision SR toe bij extra gemaakte werkplekken: in het magazijn en bij schoonmaak en onderhoud van de containers. Het totale percentage SR op dit project is maar liefst tien procent.
Waste Vision en BAR Afvalbeheer maken ook werk van ‘levensduurverlengend onderhoud’. Reinier: “De naam zegt het al: door de containers een flinke opfrisbeurt te geven kunnen ze minimaal tien jaar langer mee. Dat levert, naast een kostenbesparing, ook een flinke CO2-besparing op. Dit is natuurlijk veel duurzamer dan het plaatsen van nieuwe containers.”
Door: Gemeente Ridderkerk